Nieuwe Smashcourt banen TCM

Nieuwe Smashcourt banen TCM geopend.

 

Een opening met z'n allen en een borrel is helaas nog niet mogelijk. Als alternatief is er deze korte video met uitleg en de opening.


Klik op het plaatje hieronder om de video te starten.

Opening Smashcourt banen v2

Vanaf deze week zijn de banen 4 tot en met 7 vernieuwd naar een nieuwe baansoort: Smashcourt. Juist met het verdwijnen van de luchthal was het voor ons belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe banen het hele jaar bespeelbaar zijn. Met de vervanging van banen 4 tot en met 7 heeft TCM nu 3 baansoorten en 7 banen waarop het hele jaar gespeeld kan worden.

   

Baan 1 tot en met 3: Gravel (in winter niet bespeelbaar)
Baan 4 tot en met 7: Smashcourt (hele jaar bespeelbaar)
Baan 8 tot en met 10: Tennisforce (hele jaar bespeelbaar)  

                  

Wat is Smashcourt?

Smashcourt bestaat uit een kunstgrasmat die is ingestrooid met een speciale ‘infill’; rood keramisch zand. De mat is bij TCM vastgelijmd op de voormalige Tennisforce laag (de ‘zoab laag’). Dat maakt dat de balstuit beter en stabieler is dan bij Smashcourtbanen die (normaliter) op een zandlaag zijn aangelegd.    

De banen spelen een beetje anders dan gravelbanen maar ze hebben ook veel overeenkomsten;

 • Balgedrag en balstuit zijn redelijk vergelijkbaar met Tennisforce en gravel;
 • Op Smashcourt kun je goed glijden en bewegen. De ‘grip’ bij starten en wegkomen is beter dan op de Tennisforce;
 • De banen zijn goed ‘schokabsorberend’;
 • In het rode keramische zand blijft ook een lichte balafdruk achter.

Overigens is het zo dat de banen na een paar weken spelen beter zullen worden omdat de infill dan optimaal in de mat gezakt is en de banen dan wat harder worden.

Belangrijk verschil met gravel en Tennisforce is dat op de Smashcourt banen niet gesproeid wordt. Wel dient de baan na elke wedstrijd even gesleept te worden (ronde patronen maken vanaf de buitenkant van de baan naar het midden) om zo de infill weer goed over de baan te verdelen.  

In de winterperiode zijn de navolgende regels van toepassing:

 • Bij sneeuw het Smash Court veld niet bespelen en de gevallen sneeuw op natuurlijke wijze laten verdwijnen.
 • Bij ijzel het Smash Court veld niet gebruiken.
 • Bij opdooi na een periode met strenge vorst kan er niet worden gespeeld. Tijdens de vorstperiode zelf kan er op de SmashCourt mat tot -20 graden Celsius probleemloos worden gespeeld.

Andere gebruiksregels zijn:  

 • Verboden te roken
 • Geen glaswerk op de banen
 • Houd de banen schoon
 • De Smashcourt banen hebben speciale sleepnetten (dus geen borstels of bezems van andere banen gebruiken)      

Nog enkele tips en opmerkingen over schoeisel en ballen:  

Schoenen Er zijn tegenwoordig gravelschoenen, kunstgrasschoenen en zelfs SmashCourt schoenen. Gravelschoenen en SmashCourt schoenen zijn hetzelfde en hebben over het algemeen een grover V-profiel. Je hoeft dus geen nieuwe schoenen te kopen om op Smashcourt te spelen. Een echte kunstgrasschoen heeft een uitwendig profiel (vaak met rubber nopjes) voor iets meer grip. Ook met deze schoen kun je prima op SmashCourt spelen. Het is dus simpelweg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur welke schoenen je het prettigst vindt spelen op Smashcourt.
Schoenen met stalen noppen zijn niet toegestaan!    

Tennisballen

Bij diverse verenigingen die smashcourtbanen hebben, worden zogenaamde “drukloze” ballen gebruikt. Uiteraard kan dat, maar een drukloze bal wordt vooral gebruikt op kunstgras. Op Smashcourt kan heel goed gespeeld worden met de zogenaamde ‘binnendruk ballen‘ (bijvoorbeeld Wilson US Open, Roland Garros, Dunlop) waarmee de meeste leden nu ook op de gravelbanen en de Tennisforce banen spelen. Kortom, blijf lekker met je vertrouwde tennisballen spelen.  

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 299 653 690

KvK nummer 40624359

Cornelis Dirksz. Laan 346
1141 XS Monnickendam

KVK-nummer

40624359