Instructies kantinedienst

Extra punten van aandacht:

  • Je komt alleen naar binnen met je EIGEN tennis pasje, dus NIET met de introducee pasjes aan de sleutelbos.  
  • De eerste die dienst draait haalt de sleutelbos op bij het sleuteladres om een kantinedienst te draaien. Je hebt echt de sleutel van het rolluik nodig om deze te openen.
  • De achterdeur (naar de ruimte van de tennisleraren en de voorraad-/ballenkast) is geen ingang maar een mogelijke vluchtroute van binnen naar buiten in geval van een calamiteit. Verder dient deze altijd gesloten te zijn.

 

INSTRUCTIE KANTINEDIENST  

Beste TCM-er, In deze instructie vind je de benodigde werkzaamheden in het kader van je kantinedienst. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat ons clubhuis en ons terras er altijd netjes en gastvrij uitziet, maar bovendien dat we daardoor voldoen aan de wettelijk eisen ten aanzien van hygiëne en alcoholbeleid. Lees deze instructie daarom niet alleen zorgvuldig door, maar handel er ook naar. Je bent tijdens je dienst gastheer/gastvrouw namens TCM en als zodanig verantwoordelijk voor het beheer van de kantine, bar en het terras.    

Openen en sluiten van de bar Als je de eerste dienst draait, kun je de sleutelbos bij de sleuteladressen ophalen:
Zie: https://www.tcmonnickendam.nl/sleuteladressen_kantine
Aan de sleutelbos zit de sleutel van het barrolluik en de pasjes waarmee introducees (na betaling) kunnen afhangen.  
Je opent de deur van de kantine met je clubpas. De pasjeslezer zit links naast de voordeur aan de buitenmuur.  
Zorg dat je op tijd in de kantine aanwezig bent, bij voorkeur 5 à 10 minuten voordat je kantinedienst begint.

  • Open het rolluik door de sleutel naar rechts (pijltje naar boven) te draaien.  

 

Draai je kantinedienst met in achtneming van de spelregels (zie hieronder).
Als je als laatste dienst draait, zorg je ervoor dat je de kantine netjes en afgesloten achterlaat.
Let erop dat de bar en de keuken opgeruimd zijn en dat alle deuren en ramen gesloten zijn.
Sluit het rolluik door de sleutel naar links (pijltje naar beneden) te draaien    
Pas op dat er geen obstakels, zoals barkrukken of stoelen, onder het luik staan. Sluit de buitendeur door hem goed dicht te duwen.  
Lever ten slotte de sleutelbos in bij het sleuteladres (zie hierboven).                                 

SPELREGELS  
Verantwoord alcoholgebruik

De regels met betrekking tot het verantwoord schenken van alcohol zijn de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Het is voor onze club dan ook van belang dat leden die een kantinedienst draaien zich aan deze alcoholregels houden:

  • Alcoholische dranken (zowel zwak als sterk) mogen pas na 12:00 uur geschonken worden.
  • Leeftijdsgrenzen voor het schenken: voor zowel zwak alcoholische dranken (tot 15%) als sterke drank (boven de 15%) vanaf 18 jaar. Bij twijfel dien je naar een legitimatiebewijs te vragen.
  • Zwak alcoholhoudende drank is drank van 0,5% tot 15%, zoals bier en wijn, premixdranken in fles of blikjes van rond de 5% en lichte shooters van rond de 10%. Ook port, sherry en vermouth worden hiertoe gerekend, hoewel deze vaak meer dan 15% alcohol bevatten.
  • Sterke drank is alcoholhoudende drank van 15% of meer, zoals sterke shooters van rond de 20% en overige sterke drank van 15% of meer, zoals jenever, rum, whiskey, cognac, likeuren, ongeachte de wijze waarop deze drank wordt geserveerd. Let op: een eenheid sterke drank (bijvoorbeeld bacardi) geserveerd met een flesje cola of gemixt in een glas, geldt dus als sterke drank. De verhouding sterke drank en de toegevoegde cola speelt daarbij geen rol.
  • Sterke drank mag alleen geschonken worden in mix-vorm. Nooit in pure vorm.
  • Er mag niet geschonken worden aan personen die zichtbaar te veel hebben gedronken.
  • Indirecte verstrekking is niet toegestaan. Met andere woorden geen alcohol voor ouderen, wanneer drank bedoeld is voor jongeren onder de 18 jaar. De barvrijwilliger kan alleen verantwoordelijk worden gesteld als het voor hem duidelijk is dat drank uiteindelijk bestemd is voor iemand jonger dan 18 jaar.  

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan contact op met de kantinecommissie of raadpleeg website van Instructie Verantwoord Alcohol Nuttigen (IVA) van NOC *NSF https://www.nocnsf.nl/iva

Consumpties tijdens kantinedienst

  • Als je een kantinedienst draait mag je maximaal twee consumpties (met uitzondering van koffie en thee) gratis nuttigen. Als je meer consumpties nuttigt, moet je hier zelf voor betalen.

Verboden

  • Kinderen (tot 18 jaar) mogen geen kantinediensten overnemen en mogen ook niet achter de bar of in de keuken staan.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan op het park en in de kantine.
  • Er mag binnen (in het gehele clubhuis) niet gerookt worden.      

Uitstraling en gezelligheid

  • Zorg dat er, indien nodig, het clubhuis verlicht is. Niet alleen bij de bar, maar ook in de kantine en in de hal naar kleedkamers (toiletten).
  • Zorg voor een aangename temperatuur. Thermostaat hangt aan de muur van de TV.
  • Muziek en/of televisie mag aan, maar houd rekening met de hoogte van het volume.

Verkoop van consumpties

  • Alle verkochte consumpties moeten via PIN worden afgerekend.
  • Alleen snoep en ijs mogen aan kinderen (geen volwassenen) uit de snoepkas worden afgerekend. Alleen biljetten van 5 EUR of kleingeld worden geaccepteerd.
  • Verkoop niets zonder dat er afgerekend wordt. Er wordt niet op de pof verkocht. Alleen in de competitieweekenden is het toegestaan om de verkochte consumpties per team te registreren op de consumptieformulieren (die achter de bar liggen) en later in een keer af te rekenen.
  • Geef geen consumpties weg.  

Schoon clubhuis en sociale hygiëne

  • Ruim regelmatig glazen en borden af, zowel binnen als buiten. Het staat gezelliger als het een beetje opgeruimd is.
  • Was het gebruikte serviesgoed met de hand af of gebruik de vaatwasser. Zet gebruikt serviesgoed er direct in (m.u.v.de bierglazen) en als de vaatwasser vol zit, aanzetten en daarna ook weer er uitpakken en opruimen. Dit voorkomt dat je op drukke dagen naast schone glazen en borden grijpt. Bovendien geeft het een schonere en opgeruimde aanblik. Een instructie voor het gebruik van de vaatwasser hangt bij de vaatwasser.
  • Neem algemene hygiëne maatregelen in acht:
    • Zorg dat de bar en de tafels afgenomen worden. Dan ziet het er veel frisser uit.
    • Schone handen (iedere keer handen wassen voordat je met eten in aanraking komt).
    • Voorkom besmetting door sieraden bij het bereiden van eten.
    • Lang haar graag in vlecht of staart.
    • Dek wondjes af met waterafstotende pleisters of verband.  

Keukenwerkzaamheden

  • Inventariseer bij start van je dienst wat er aan eten in voorraad is. En bedenk aan de hand van de inhoud van de koeling of je dingen uit de vriezer moet halen, en of je iets kunt voorbereiden voor een druk moment later in je dienst. Kortom, regel en anticipeer net als thuis. Zorg dat er genoeg is, maar probeer te voorkomen dat er veel overblijft. Weggooien is zonde.
  • Zet tijdens toernooien en competitiedagen tijdig de frituurpannen aan en haal voldoende broodjes en tosti’s uit de vriezer, zodat spelers tussen de wedstrijden in voldoende mogelijkheid hebben om iets te eten. Tijdens competitiedagen is de bar/keukendienst hiervoor verantwoordelijk.       

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 299 653 690

KvK nummer 40624359

Cornelis Dirksz. Laan 346
1141 XS Monnickendam